EEN PAAR DAGEN IN SILVES

Van dinsdag 23 t/m donderdag 25 april.

Met de regen in het achterhoofd zijn we voor een paar dagen uitgeweken naar camperplaats Parque do Rio in Silves.https://www.parquedoriosilves.com/ ongeveer 25 km. landinwaarts. We staan net als in Ferragudo met het zicht op de Arade.
Wel een heel andere kijk.
De daar machtige rivier is hier een smal water en is bij laagtij op de modderige oevers een dankbaar fouragegebied voor de vele ooievaars die Silves als thuisbasis hebben gekozen.

Op zoek naar voer. Voor fotograferen in volle vlucht ben ik altijd te laat.

Het is dinsdag 23 april.

Het is wonder boven wonder nog droog en zelfs zonnig als we tegen de middag de historische binnenstad inlopen.


Silves is de vroegere hoofdstad van de Algarve. Steil stadje, Silves. We lopen, slenteren, klimmen, klauteren ons een weg over de steile kinderhoofdjes straatjes en steegjes. On top of the hill torent Castelo de Silves imposant boven de stad. Heel heel vroeger een moorse vesting en gerestaureerd rond 1900. Vlakbij, deels in de steigers de kathedraal van Silves. Bijzondere eeuwenoude kerk.

Bij beide bouwwerken staan rijen voor de kassa’s. Hoe interessant vinden we dit eigenlijk?


Een jonge student houdt ons aan en vraagt een donatie. We hebben een aardig gesprek. Hij krijgt succes en met een veelzeggende hoofdknik richting katholieke kerk geven we ons niet uitgegeven entreegeld aan de student voor hulp aan misbruikte kinderen.


We slenteren zoals we graag doen door de plaatselijke achterommetjes. Daar is het leven en veel ander moois te zien. Daar vinden we ook het aller allerleukste tentje met een terrasje met geweldig uitzicht.

Helaas, voor ons ‘gulle gevers’ is geen plaats in deze herberg. Maakt niet uit.

We genieten van citroenen tussen de over de muur hangende bougainville met er tussendoor citroenen en schitterende azulejos (portugese tegeltableau’s) en doorkijkjes.

We vinden nog wel een terrasje.


Maar eerst vinden we een Chinese winkel. Zullen we dan eindelijk, eindelijk een goede koffiefilter vinden? Naar binnen.Allemachtig wat een zooi, of zo je wilt een eldorado…Hema, Blokker, Zeeman, Xenos, Action en meer bij elkaar op ongeveer een kwart van de vierkante meters van de Tesselse Action. Echtvriend die onze wankele koffiefilter meer dan zat is struint alles af, vraagt de Chinese eigenaar die ‘yes, yes’ naar de plastic meuk wijst. Nenhum koffiefilter…


Eenmaal buiten is het gaan regenen en die ziet er redelijk onophoudelijk uit. Dit konden we verwachten natuurlijk. Plu op, terrassen leeg. Flink doorstappen en dan maak ik de lekkerste koffie gewoon zelf, versgemalen, dampend opgegoten door een wankel filter. Met een heerlijke pastel del nata. Hét ultieme portugese gebakje.


Anderhalf etmaal regent het. ‘Portugal needs it’ weten jullie nog.. met wifi en netflix komen we de tijd op deze prima camperplaats wel door.


Donderdag 25 april begint met een stralend zonnetje. Boodschappendag, wasdag en de dag dat in 1974 de Anjerrevolutie de omwenteling aankondigde.

Dag van de vrijheid. Anjerrevolutie

In de feesthal tegenover de camperplaats wordt dat levendig gevierd. Tussen wassen en drogen door lopen we naar de feesthal. Alleraardigst worden we ontvangen. Veel ouderen die 45 jaar terug de omwenteling meegemaakt hebben zingen uit volle borst de strijdliederen mee die de band enthousiast ten gehore brengt. Geweldig om mee te kunnen maken.

Dat wassen was weer een dingetje. Er moest nl. een dingetje in de gleuf op de machine. Te koop bij beheer, maar die was er niet. Afwezig van half 12 tot half 5. Best lang, er moet toch een oplossing zijn. Na 5 uur kun je nl. niet meer wassen. ‘Er hangt in het washok een kastje aan de muur’ zeg ik, ‘met 2 gleuven’. Het lijkt mij, net zo ongeduldig als rissig, duidelijk. Geld erin, dingetje eruit. Hup een paar euro erin. Klingkling…op de bodem van het kastje. Van het kastje naar de muur zogezegd. De dichtstbijzijnde camperaars zijn heel aardige Ierse lui. Hen was het kastje aan de muur nog niet opgevallen. Ik kan het benodigde dingetje, een soort muntje, van hen lenen. Heel fijn, muntje in de gleuf en alles draait. Precies om half vijf bij de beheerder een muntje voor de droger en een muntje voor de Ieren aangeschaft. Na het kastje en de muur verhaal kreeg ik de paar op de bodem liggende euro als korting op het muntbedrag. Aardige mensen zijn Portugezen toch.

Het weer ziet er goed uit. Morgen gaan we verder.

Tot de volgende blog.

Ina en Harmen.

By the way, het ziet er naar uit dat het overbodige kastje van de muur wordt gehaald.


.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *